Monday, July 31, 2017

Rahmat Tuhan Dan Boss Yang Berkira

 Assalamualaikum w.b.t

  1. Saya unfriend semua boss saya di FB kerana mereka hanya boss saya di office namun ada diantara mereka cuba menjadi boss saya walaupun di FB. Saya pun hampir menyampah untuk mengiyakan semua status dan komen mereka atas alasan mereka adalah boss. 
  2. FB saya hanya untuk manusia biasa yang sedar bahawa diri mereka tidak sempurna. Terbuka untuk perbincangan setuju dan tidak setuju. Terbuka mengkritik dan dikritik. Tidak sama sekali untuk mereka yang berhujah dengan sapa makan garam dulu, hantu-wahabi, tok nenek moyang, analogi ahli falsafah tepi jalan (Cth: geng murtabak) & mangkuk yang suka merewang sampai keluar tajuk (Cth: geng spender). 
  3. Bekerja disebuah syarikat swasta memerlukan setiap pekerja menjaga prestasi masing-masing. Syarikat saya bekerja, memperkenalkan suatu sistem KPI sebagai kayu ukur prestasi pekerja. Untuk ranking pula, syarikat saya bekerja menggunakan teori bell curve. Boss kena fight each other untuk ranking staff mereka di ranking yang baik. 
  4. Antara kayu ukur yang besar dikalangan boss sebelum generasi X (zaman batu) ialah initiatives.  Lagi banyak staff buat initiatives lebih banyak merit untuknya, kerja yang dalam jobscope semua dikira SOP. Dengan pemikiran, sememangnya pekerja dibayar gaji untuk buat kerja SOP. Jadi pekerja yang perlu diberi bonus ialah pekerja yang buat lebih daripada jobscope-nya. Sedang, SOP itulah perkara utama yang menggerakan  - Sebenarnya lebih rumit & complex daripada ini.
  5. Pemikiran ini mendatangkan implikasi yang buruk kepada syarikat dimasa hadapan kerana pekerja akan disibukkan dengan initiatives yang bukan-bukan. Double-triple overlaying system. Fokus pekerja akan terubah daripada kerja asal mereka dan mereka akan menjadi semakin kurang efisyen bila melaksanakan tugas mereka. 
  6. Sistem Islam milik Tuhan yang Maha-Rahmat. Allah SWT juga menjadikan setiap hamba-Nya dengan KPI tertentu dan taqwa sebagai ukuran prestasi.
  7. Dalam sistem Islam, cara fikirnya lain. Allah SWT adalah pemilik segalanya termasuk jasad dan roh kita. Kita tidak membayar apa-apa kepada Allah atas penciptaan diri kita dan semua keperluan jasad dan roh yang turut diciptakan seperti udara, cahaya, tekanan, ruang, masa, geseran dan lain-lain. 
  8. Dalam sistem Islam juga, cara fikirnya, segala amal ibadah hamba tidak menambah sedikit-pun kekuasaan Allah. Dan kalau semua umat dunia berkomplot untuk buat apa maksiat, ia sedikit-pun tidak mengurangkan kekuasaan Allah.
  9. By logic, Allah tidak perlu memberi pahala kepada amal ibadah fardhu ain kita kerana ianya SOP dan sekiranya ia berbayar, ia masih tidak mampu membayar segala yang Allah beri secara percuma tadi. Namun Rahmatnya Allah SWT terhadap hamba, Dia memberikan pahala. Bahkan diganda-gandakan pahala itu pada keadaan-keadaan tertentu seperti bulan Ramadhan.
  10. Bab initiatives dalam agama (ibadah) ni, Allah SWT larang, tak macam boss tempat saya bekerja.
Sekian.

No comments: