Wednesday, November 30, 2011

Lelaki Gemuk Selepas Kahwin

gemuk..bagi aku adalah perkara biasa sebab aku pun telah dikategorikan sebagai lelaki gemuk. Tetapi, ada 4 7 orang gadis yg cakap aku lebih hensem mcm nie compare dengan masa aku kurus (zaman sekolah dulu)..saudara afiq bilik sebelah, jgn jeles arrr..so apa ak ase hensem lawa dan cantik adalah subjektif. owh tidakk tidakk, hensem lawa dan cantik adalah objektif...yg subjektif adalah perasaan manusia dan keinginan yang ada dalam dirinya. cukup sampai disini.

balik pada topik..
btol ke lelaki akan jadi gemuk lepas kawen?

Tahun 2005
masa nie ak masih lg seorang pengawas di smkay, bukan sahaja pengawas tapi ketua pelajar..bukan nak riak tp sikit2 tue adalah...hahahahaha...guru penasihat pengawas lelaki masa tue adalah seorang lelaki. nama penuhnya aku dah tak ingat. ktorg panggil dia sir zahari, seorang lelaki bujang dengan kereta honda berplat LA. labuan lah, bukan Los Angeles (suka hati aku la nk eja mcm mana, blog aku)...

hujung tahun 2005 sir zahari nie kawen lah dengan sorg Doktor..kencang jgk sir nie, nk kawen ngn doktor jer..aku peg kowt kenduri dia ngn saripuddin, izuddin dan pidud sam. kenduri sir zahari tue depan rumah dia..rumah milik dia sendiri..perghhhh kaya jgk sir nie..ok xpelah..sbb dia kawen time cuti..so ktorg dpt la peg..

masuk jer tahun baru, ktorg pun masuk la sekolah kn..aku bersama kawan2 sewaktu denganku form 5 lah masa tue..korg tau bertapa tegezutnya aku...sir zahari dah gemuk..PJK dah dia..suma cikgu perasan...hahaha student pown sama perasan gak...sejak itulah sir zahari selalu menjadi bahan kepada kawan aku amri yg duduk depan umah sir zahari..hahahahaha

Tahun 2011
nie citer kawan course aku dekat UTP, baru je melangsungkan perkahwinan di tarikh yang agak manthop lah kata tok. tapi tidak apalah tue rezeki dia kawen dulu. xdpt nk cakap apalah..tue rezeki dia. dah lama jgk ak xnampak dia di kelas. xtau kenapa..sebelum nie aku perasan jer dia datang kelas. lepas dia kahwen nie, ak dah xperasan dia ada kt kelas atau tak.

nak dijadikan cerita, baru jer tadi..ktorg ada kelas ganti petroleum economics..dari pukul 8-11 sepatutnyalah..aku perasaanlah kelibat si suaminya tue..apa yang aku paling perasan sekali dia dia pown dah PJK hahahahaha..

so apakah hipotesis aku nie benar?
lelaki akan gemuk selepas berkahwin.

gambar sekadar hiasan

jika benar lelaki akan menjadi gemuk selepas berkahwin, apakah sebabnya?
ahahahaha kita sama2lah cari jawapan.

P/S: Ya Allah tolonglah aku buat pilihan, aku dalam kebingunngan untuk membuat pilihan..nak cancel..dia dah suka n dia dah prepare something for me...huhuhuhu

Tuesday, November 29, 2011

demokrasi terpimpin

korg penah ase semak tak?
semak, serabut, sakit hati

haaaa aku rasa dah benda nie
nak citer mcm mana xtaulah
pok pet pok pet pok pet

yakin giler
condemn orang lain

aku dah kena sekali
so abaikan jer cakap "dia"
butakan mata, pekakkan telinga
siapkan kerja

layan nie dulu

Abd Wahib: Jikalau ayahanda mati, segala harta2nya terpulang kepada siapa?

Abd Wahab: Kepada kekandalah! kerana kekanda saudara tua.

Abd Wahib: Semua?

Abd Wahab: Habes!!?

Abd Wahib: Aishh itu tidak adil!!!..itu namanya "DIKTAKTOR"..kanda, adinda rasa lebih baik kita bahagikan harta2 ini secara demokrasi.

Abd Wahab: Bagaimana?

Abd Wahib: Begini, kanda yang lebih tua..kanda musti mengalah, kanda akan mati dulu, adinda akan tanam kanda. Kanda jangan ambil satu sen pun harta ayahanda. 

Abd Wahab: Oooo..

Abd Wahib: Dermakan semuanya pada adinda bulat2..ahhhhhhhh! itu demokrasi.

Abd Wahab: Demokrasi apa?

Abd Wahib: "DEMOKRASI TERPIMPIN"

Abd Wahab: Terpimpin kepala hotak kau!!!

gambar sekadar hiasan
sumber gambar: gamshp.info
sekian

P/S I: Siapa yang paham tue pahamlah, siapa yang tak paham wat2la paham.

P/S II: Jangan cakap banyak!!! Aku ngn zul yang buang suma kulit durian atas meja tue.

P/S III: "macam mana tak nak bagi riak, takabbur?" (semata-mata soalan tidak lekat dihati, fikirlah sendiri)


P/S IV: "Peluru mmg dibuat lembut, barulah bleyh tembus kalo keras tak boleyh" boleh abaikan dialog nie..btol tak? 

Sunday, November 27, 2011

Salam Maal Hijrah

1 muharram 1433
tahun baru hijrah bermula

apabila dikaitkan dengan masuk ja tahun baru nie
antara bnda yg xkn lari adalah azam tahun baru

tapi azam tahun baru adalah lebih diraikan bersama tahun baru masihi
tidak pula pada tahun baru hijrah

so korg pikir2lah.

sebelum masuk tahun baru dulu
aku ada terfikir adakah bacaan doa akhir dan awal tahun ini bidaah
jika btol
adakah ia bidaah hasanah atau thzolalah

akhirnya aku jumpa jawapan dr fb afiq
nie dia
layaaaannn!!!

video

sekian

salam maal hijrah 1433
Hijrah Minda Hati dan Cara Hidup
kepada yang lebih baik

Saturday, November 26, 2011

Menatang (loghat)

orang utara kata menatang..
dalam bahasa buku serangga..
ada pepatah 
"menatang minyak yang penuh"

masa aku kecik2 dulu
ada cerita suria perkasa hitam atau gaban
gaban jugak gunakan menatang sebagai maskot diorg..
hahahaha lawak lawak..

Gaban Meninggal

Gaban I

Gaban II 

 Gaban Kalah

Dark Gaban 

Gaban Girl

dekat depan lensa kamera
inilah menatang tue
hehehehehe

layan!!!

P/S I: Pore pressure lg tinggi dr fracture pressure?..

P/S II: Malas nk pikir lagi..hidup mesti diteruskan..wallaweh..

Friday, November 25, 2011

Jodoh Suami

"zul, apa ko rsa kalau tunang ko yg ttiba dtg nk melawat ko kt kampung..ttiba minx nk putus tunang sbb ada org bgtau dia perkara2 buruk tntng ko masa dia singgah kt 1 kedai dalam kg..apa ko rasa?"

"anggap jer xda jodoh.."

"dah tunang kowt..dah nak kawen dah.."

"yelah, anggap jer xda jodoh..kalau sblom kawen lg dia dah xpercaya kt aku..percaya cakap org lebih dr aku..kalo dah kawen nnt mungkin akan cerai jgk.."

apa pendapat korg?

pendapat aku..nie adalah personal opinion..

aku setuju dgn zul, dalam soal jodoh pown perlu ada rasa untuk berlapang dada..

cerita 1
pernah juga aku dengar citer dari sorg kawan..ada sorang perempuan nie yg belajar kt salah satu universiti yg femes kt negara kita..dah 4 tahun bkawan ngn sorg bakal doktor yg sedang blajar kt oversea..

3 tahun sanggup tunggu..tp terus berubah hati bila jumpa ngn sorg mamat (sama umor jgk) technician kt 1 company..so apa citer nie nk ckp apa? xda jodoh ke? curang? korg pikir la sndiri..

cerita 2
cerita nie pasal sorg perempuan yg dah kawen..berkawan pown dah lama dgn sorg lelaki..tp kawen dgn org lain..sebab tertarik dengan lelaki yg dtg merisik kt umh...sekali pandang terus jatuh cinta..then terus wat preparation kawen..

yg nie for sure ak ckp jodoh..

jodoh adalah ketetentuan..kita kenalah berlapang dada dalam soal jodoh...aku tau dalam umur2 mcm aku nie pasti ramai kawan2 laki dan perempuan dah xsabar nk kawen..sbb adakalanya aku pun rasa macam tue..

tp alhamdulillah, kadang aku ada jgk terpikir sejenak..dah sediakah aku nie untuk semua tue? sedangkan aku masih lagi tak dapat nk sabar dalam banyak hal lain..kerap mengeluh dan adakalanya aku sendiri pown terlupa pada Tuhanku..

ak sedar, duit adalah satu faktor kenapa aku masih bujang tetapi Ilmu dan Iman adalah perkara yg lebih utama dan lebih mengurangkan keyakinan aku untuk menerima 1 lagi tanggungjawab dalam hidup aku nie. jadi  aku rasa lebih baik aku improve kan diri dulu supaya aku lebih bersedia untuk semua itu.

Percaya
sudah kah aku bersedia untuk percaya pada isteriku walau apa pun org kt luar ckp? nie lg 1 bnda yg aku kena nilai. almaklumlah, dunia nie penuh dgn fitnah dan salah faham. pada pandangan aku, percaya adalah 1 lg unsur yg sngt penting dlm hubungan. kalau xpercaya susahlah..mcm aku nnt..insyaAllah keje dlm bidang yg memerlukan aku tidak berada di rumah mungkin selama 2-4 minggu. adakah calon isteri yang sanggup menunggu, menjaga pengurusan anak2 dan paling penting menjaga kehormatan aku dan dirinya sepanjang aku tidak ada?

bukan aku nk bgtau yg perkahwinan itu adalah perkara yg menyusahkan. perkahwinan itu memudahkan, namun ada bersamanya pakej yang kita perlu terima..tambah2 dalam dunia yg mencabar nie. so fikir2lah..

apa yg penting skunk nie aku nk abeskan degree aku dulu..then keje..aku suka keje aku..masa intern dulu adalah episod yg heaven dlm hidup aku..final year nie penuh debaran dan pelbagai masalah timbul..semoga Allah permudahkan segalanya untukku.

sama jgk untuk korg. apa saja akan berlaku kelak..maybe korg dah plan dgn seseorang untuk hidup bersama selamanya. sekali lagi aku cakap..berlapang dadalah..kita hanya mampu merancang tapi Allah ada kuasa untuk menentukan.

P/S I: esok aku ada test..test nie aku ase susah..sbb quiz dia pown susah..so minx korg tlg doakan kejayaan aku yer?


P/S II: awak yg balik kg mlm nie..hati2 yer drive..semoga awak selamat sampai ke rumah dan selamat pulang.


P/S III: kenapa aku ada tulis P/S nie mcm blog zulfikar? ahhhhhh aku dah terpengaruh..huhuhuhu

Thursday, November 24, 2011

tanya sama semut..


semut-semut!..kenapa ko suka gula?
ntahlah..aku mmg dilahirkan suka bnda2 yg manis..
aku pun suks jgk itu gadis manis..xpown lagu zamani slam, manisnya rindu..
apa ko merepek nie, mamai ka?
ntahlah semut..aku mcm xsedap hati jer 2,3 ari nie..
xsedap..ko masak hati ko xletak maggi cukup rasa kowt..
hoi! jgn cakap lawak arr..
perghh sekali mcm romli la ko nie...
aku serius nie..
ok2 serius..apesal ko ase hati ko xsedap..
kalo ak tau xdalah ak citer kt ko..
apa ko rsa?bgtau simptom2nya..
mula2 aku ase mcm serabut, pastu mcm moral down, pastu malas nk study, pastu nk mkn bnyak7..
ko ada pk pasal pape kowt tue yg jiwa kacau tue..
pk pasal apa yer?
ko ada mimpi pape k, slalu t'ingt pasal pape k..manalah tau..
adalaaa, ak ada mimpi 1 psl 1 perkara nie yg lekat dlm kepala otak aku..tp skali jer ak mimpi mcm tue..
lain2?
lain2..urmmm ak pening kepala kira mcm serabut jgklah..
ko ase apa yg kurg dlm 24 jam ko?
maksud?
ada bnda yg ko slalu wat tp ko dah tinggal?
urmmmmm (pikir)..
cuba pikir..slalu mcm tuelah..
okkay, ada ak dah kurg berdoa pada Allah..tidak bersungguh2 dalam meminta..mungkin tue lah sebabnya..
hurmm kau dah jumpa..so apa tindakan ko?
hurmm...ok ak dah dpt jawapan...ak dah ada jalan..thankz semut..
anytime:)
ehh mcm kenal jer dialog tue..
alah ak pinjam ko punyerlah..
okkay..

P/s: Alhamdulillah, hidayah tue dtg dalam pelbagai bentuk..bila kita sedikit terpesong..Allah hadirkan hati yang merasa xsenang, susah, gelisah agar kita kembali merindu pada Yang Maha Esa..

aku suka "filter" nie

23/11/11
barang yang aku beli dekat lelong dah sampai dekat pejabat pos seri iskandar. so dgn excitednya aku pown ajak qusyer ke sana untuk amik brg tue. qusyer pown nk reg ngundi skali, dah ckup umo la katakan. setelah beberapa lama menunggu ak pown dapat la barang yg aku beli tue.

macro/ close-up filter nama dia.
apa guna bnda nie?
kalo korg nie kaki kamera, korg tau la kn..macro lens tue sngt2 la mahal. so macro filter nie mcm extension lens untuk convert lens basic 18-55mm tue supaya boleh amik gambar close-up. nie kira bajet punya cara la nk amik gambar macro tp xda duit nk beli macro lens..hehehehe..ak xkisah asal gambr yg ak dpt tue memuaskan hati. t bila dah kaya sikit bleyh la nk beli macro lens hahahaha. rupa bentuk filter tue lebih kurg mcm nielah
aku punya filter tue sebijik mcm nie (+10 filter)
sumber gambar: lelong

memang sbijik sbb yg nielah yg aku beli tue. dah dapat tue apa lg kn. terus pasanglaa..test test sikit. tgk mcm mana. oklaa overall mmg aku agak berpuas hati. kalo nk kasi rating aku kasi 8/10. nie antara gambar yg ak try amik dgn filter nie:
 fly: focus point aku kasi random so lens nie focus kt ekor bukan kepala. then masa aku tukar focus point nk snap lg skali dia lari plak. korg xyah wsau pasal focus point tue tp ak nk bgtau mcm smart jgk la filter nie. ak leyh focus lg dekat.

 nie plak paper crane yg aku lipat kt atas meja aku.

aku dapat snap texture kayu pensel tue...perghh

xda bnda nie merana la awek korg...xdpt nk msg2 hehehe... 

karipap pasal malam, RM1 = 4biji karipap

nielah bnda2 yg aku dapati menarik perhatian aku dalam umah nie semalam. tp insyaAllah kalo kuar outing nie asenyer lg bnyak gambar yg menarik untuk snap.

kelip kertas yg aku beli bila ntah. comel x? comel x? comel x?

macam gambar klip kertas kt atas nie kn. ak guna focal lengh 18mm. kasi gambar wide, apa yg ak dpt adalah enhancement dalam bokeh style. walaupun f3.6 jer untuk basic lens tp dpt bokeh mcm nie. smart jgk laa..slalu nk wat bokeh nie. kna f1.8 baru cantik. tp alhamdulillah..overall aku suka filter nie..n alhamdulillah walaupun ak dapat amik gambar macro tp yg plg penting poket ak xkering. 

p/s: sebelum beli pape, makesure korg research dlu okkay. aku dah sebulan research pasal bnda nie. baru aku beli bersama dgn 1 lg filter iaitu ND8 filter.

Tuesday, November 22, 2011

penyokong Malaysia di Gelora Bung Karno?

tahniah kepada pasukan Malaysia
yang sekali lagi berjaya memenangi emas bola sepak di Sukan Sea tahun ini
bergelora gelora bung karno smlm

walaupun permainan di indonesia
namun penyokong2 Malaysia tetap bersama pemain2 Harimau muda
antaranya diorg nie..
malas nk citer
korg layan jer gambar nie..
kui kui kui

reaksi apabila pemain harapan mereka, Fakri tidak menjadi. penuh emosi

bawah nie plak muke seronok gol pertama malaysia:



kemudian permainan seri sehingga ke minit akhir.
permainan ke masa tambahan. adegan minit2 tamabahan:
gol Malaysia Offside

habis masa tambahan, penalti bermula..sngt mendebarkan
diorg nie berdiri untuk sepakan terakhir oleh badrul bakhtiar, kapten pasukan harimau muda 

akhirnya:
GOLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL!!!





Menyanyikan lagu Negaraku dengan bangga:



overall
game smlm mmg terbaekkk..

tahniah Malaysia
tahniah semua
"jangan putus harapan kerana harapan menang tetap akan ada walaupun kebarangkalian adalah 0.00001%"

Monday, November 21, 2011

1 utusan untuk buatku tersenyum

saat
aku
sakit
menunggu

selepas
aku
luah
segala
keluh
kesah

kau
bagai
merasa
apa
yang
aku
rasa

lalu
kau
utuskan
satu
utusan

untuk
mengkhabarkan
dirimu
sihat
dan
selamat

aku
tersenyum
dan
menginsafi
kekhilafan
dan
tidak
sabar
dalam
hati
aku

maafkan
aku
bidadari
hatiku

Sunday, November 20, 2011

sakit

penat 

hati 

aku

tak

larat 

dah 

nak

sabar

aku 

tunggu 

lagi

sama 

saja 

xda 

papa 

pun

dah 

24 

jam

tak

tau 

kat 

mana

apa

crita

dah

balik

atau

tak

sakit 

hati

buat

aku

tunggu

dia

tak

faham?

tak

rasa

apa

apa?

buat

aku

tunggu

macam

tunggul

kayu?

penat

hati

aku

kalau

tak

nak

cakap

tak

nak

jangan

perangkap

aku

dalam

teka

teki

aku

sakit

Saturday, November 19, 2011

terbanglah mencari si dia

sumber gambar: kompas emas

bila kau jauh
susah untuk bagiku

menceritakan cinta
padamu

~
gelisah
resah
gundah
~

lalu ku pasangkan sayap
pada hatiku

terbanglah ia mencarimu
jauh disana

dan

bila kau terima
kau akan tahu

segala rahsia
segala misteri

dan 

segala isi hatiku
terhadapmu

agar kau sentiasa tahu
aku akan sentiasa ada

~
untuk mu

Friday, November 18, 2011

Arjuna Menangis

Materialistik!
rosak, otak2 kita semua dah dirosakkan dengan kuman2 yang telah berjaya mencipta satu tembok ilusi dalam diri kita dan meletakkan kita dalam 1 kotak yang tertutup. tertutup mata, hati & kretiviti. kotak akademik dan pencapaian atas kertas. manusia menjadi hamba kepada ilmu yang sedikit tapi buta pada luasnya ilmu dan cara menilai kehebatan ilmu seseorang. kita membanggakan keputusan upsr, pmr, spm, sarjana dan sebagainya tp mereka juga berakhir sebagai penanam anggur.


wawawawa..tuelah apa yg aku dpt dr filem Taare Zameen Par dari Aamir Khan Production. filem tahun 2007 ini mungkin langkah pertama Aamir Khan untuk keluar dari tipikal cerita hindustan dengan hero dan heroin yang boleh menyanyi di banyak tempat dan kemudian bertukar2 baju dengan sekelip mata dan tetiba muncul penari ramai2 dr mana ntah. 

filem Taare Zameen Par tak sebegitu. ia ada mesej yg nk kuat nk disampaikan, bagaimana kita sepatutnya menghargai setiap insan yang ada dimuka bumi xkiralah dia ada dpt 1A,2A,3A,4A atau 5A dalam upsrnya. setiap kanak2 itu istimewa dan kita sebagai org dewasa perlu untuk mencari dan mencungkil talent mereka. filem ini box office dengan kutipan 27.38 million world wide.

plotnya mengisahkan sorang kanak2 bernama Ishaan Aswanthi yang mempunyai penyakit Dyslexia. secara ringkasnya pesakit dyslexia tidak dapat mengenal dan membezakan subject yang dia rasa dengan deria contoh susah membezakan huruf "b" dan "d" menjadikan mereka sukar membaca dan menulis.

Ishaan Aswanthi, 8 tahun, yang mengalami masalah yang sama menimbulkan pelbagai masalah di sekolah untuk menyembunyikan kekurangan dalam dirinya. dia lebih gemar melihat dan duduk dalam dunianya sendiri. bebas dalam imaginasi kanak2nya. namun menjadi masalah apabila kawan2, cikgu dan keluarga selalu memberi tekanan kepadanya. prestasi akademik Ishaan yang teruk telah menyebabkan dia dihantar ke sekolah asrama kerana ayahnya dah tak sanggup nk tahan malu dengan complain dr cikgu2 dan jiran tentang Ishaan yang dikatakan pembawa masalah.

Ishaan mengalami tekanan perasaan semasa di sek asrama kerana tak da sesapa yang faham apa yang dihadapinya. disuruh membaca sesuatu yang dia sendiri xtau apa bnda yg dia baca, disuruh mengira nombor2 yang selalu menjadi musuhnya. Ishaan "crack under pressure". sehinggalah hero datang..

cikgu seni "Ram Shankar Nikumbh" lakonan Aamir Khan yang mengembalikan confident kpd Ishaan dan menyelamatkan Ishaan, pelajarnya dari terus tenggelam dalam kegelapan hidup dengan manusia tipikal. 


apa yang terjadi seterusnya?
korg kna tgk sendiri...2 kali dah ak tgk citer nie dua2 kali aku menangis macam baby..huhuhuhu..terutama skali pada bermulanya 2:30:40 filem tue..terharu dan amat touch sampai ke dalam tulang sum sum aku.

dari 10,filem nie aku bg 9.7 bintang...

Thursday, November 17, 2011

There once a mad girl...

There once a mad girl...
who was utterly devoted to a certain boy..
eyes downcast..blushing..she wandered the streets..
she would write letters in secret..
perhaps there was something she just had to say..
who knows who she was afraid of?
whenever she met me, she would ask me..
"What is Love like?"

And all I could say only this:

"whether your eyes are open or closed
they'll only see the one they love"

how I can tell you friends,
what this thing called Love is like?

Today..
once we've fallen for someone
we'll see for ourselves friends

"What is Love like?"
we'll do it and see for ourselves..

lost in thoughts of someone
we embroidered dreams about them.

sleeping in someone's embrace
we made them our own

"What is this?"
it's some type of magic
one that just takes you over

friend
in love one neither wakes nor sleep
how can I tell you what is Love is like?

your hearts breaks through a thousand defenses and escapes
All these decisions are made somewhere in the distant skies above
who knows where, when and how you might meet your soulmate?

your heart is promised to the one whose name is inscribed upon it
how I can tell you what this Love is like?

sumber gambar: humarashid.com

Tuesday, November 15, 2011

korang kata jiwang bila aku layan lagu nie kat bilik, tapi...

minggu nie mode jiwang dah sampai kowt, tudia tudia tudia...semalam lagu hindustan, pagi nie gerimis mengundang plak. sesudah subuh td ak menguatkan tekad untuk tidak tido dan mencari persembahan Ezad Exist, Rahmad Mega, Elly Axl's dan Zamani Slam kt AIM 18..setelah afiq mencanang2kan kehebatan persembahan tue..tp tue la punya aku cari kt "utube" tp xjumpa. taip "AIM 18" xda ape pown kuar tension aku. apa lagi nk taip huh?

toink! jatuh seketul idea. bek ak taip "Zizan AIM 18" sbb dia host event tue. so ak jumpalah selambak video2 AIM 18 tue, then ak scroll cari la dalam suggested list tue sampai aku jumpa video yg aku nk tue..at last jumpa pown. so aku pown layan la, nasib bek pagi2 nie internet utp laju ckit nk layan utube.

"terimalah lagu2 yang femes di pusat karaoke..." kata AC Mizal yg jugak host bersama zizan malam tue..hahaha..fakta yang tepat dari AC. btol x? ahaaa korg jgn tipu. xkn korg g karok nyanyi lagu negaraku plak kn?

jeng jeng! muncullah ezad exist kt tgh stage tue..
"dinginnya angin malam ini
menyapa tubuhku...
Namun tidak dapat mendinginkan
hatiku yang kau panas..
...
...
Siapalah aku ini untuk
memintal buih yang memutih
menjadi permaidani
sepertimana yang tertulis dalam novel cinta"

Perghhh syahdu kowt dengan suara masak lemak cili api ezad tue..

then kuar plak
"Itukah dia kekasih yang pernah berjanji
memberi cinta untukmu sepenuh hati
ia akan menyesal suatu hari apabila ia mengetahui
kekasihmu ini ingin kembali..
...
...
Oh kekasihmu ini akan merasa gembira
andai dapat bersama untuk selama-lamanya
hanya untuk menyayangimu
hanya untuk bercinta lagi

Andai engkau berduka aku yang pertama di sisi
andai engkau bahagia akukan terus berdoa
semoga suatu masa pintu hatimu kan terbuka
dan kita akan kembali bercinta lagi"
  
tudia Elly vokalis kumpulan Axl's (ak bru tau nama dia pg td..hahahahaha)

lepas tue kuar plak
"tak pernah ku alami
tak mungkin ku hindari
di himpit perasaan
bayangan gurauan..
...
...
andai diberikan emas permata
ku pilih senyumanmu
andai ku punyai mahligai cinta
ku hadiahkan untukmu

dalam berjuta bintang berkelipan
kau bagaikan kejora
antara ribuan mata menikam
takkan ku biarkan kau tenggelam..."

nindia, Rahmad Mega...mcm terkenang kenang ja kan...hahahhah

dan the last one dengan gaya biasa, spek mata hitam
otai nie kalo tgk muka dia confirm terus ingt kt 1 lagu yg paling femes gila zaman 90an dulu..
xyah aku tulis liriklah kn korg dah nyanyi dah lagu nie dalam kepala korg hahahaha...
gerimis mengundang...

overal perfomance mmg hot dan hit laah, terasa macam nk g karok terus lepas nie..hahahahaha
oklah aku ada kelas, chaw..

P/S: all d best kepada "awak" yang menghadapi tempat kerja baru dengan environment baru, staff2 yg baru..wat yang terbaik, sy tau awk boleyh..awk kn "Gadisku" mstla boleyh kn ;)...senyum selalu...kalo ada pape, here "Main Hoon Na"
P/S: sumber gambar HazmanFadzil

secawan teh dan lagu hindustan

bertemankan secawan teh dengan lagu hindustan "Main Hoon Na" dari filem Main Hoon Na tahun 2004 sebagai muzik latar. aku memandang langit malam yang gelap gulita dengan angin sepoi2 bertiup membelai seluruh object yang dilaluinya.

"Khoya hai paake jisne pyaar main hoon na..
Bechain main hoon beqaraar main hoon na..
koii to ho aisa jisko apna kah sakoon..
koii to ho aisa jiske dil men rah sakoon..
koii to kahata ek baar.. 
MAIN HOON NA"

***

"The one who, having found, then lost - it's me..
I'm restless, I'm anxious..
would that there were someone I could call my own..
would that were someone in whose heart i could dwell..
would that there were someone who would tell me, just once..
I'M RIGHT HERE"

bnyak plak task&asg ak nk kna antr next week, jam pun dah kul 1 niee..mata nie dah xlarat nk bukak dah..ikut hati nk jer ak tido kt katil yang tengah memanggil2 tue..adehh..sem nie penatlah ase..bnyak sangt bnda nk kna wat dlm masa yang singkat..abes jer 1 bnda dtg plak 1 bnda..setiap mlm yg esoknya sama ada nk antr asg, ada test or ada quiz mst mlm tue mcm mlm final yang hanya berlaku di hujung sem (exam fever) seperti di sem2 terdahulu..

di sem yg mcm nie lah malas tue makin menjadi jadi..xtau apa puncanya..ase mcm xsior teman nk study..dengan lagu hindustan yang sedang bermain2 di telinga aku nie..nk tidolah asenyer..hahahahaha..esoklah sambung pape pown..xlarat dah nie..letz tidolah...

selamat malam semua..

Monday, November 14, 2011

duit banyak nak beli kereta...

bangun pagi, berangan-angan tuelah keje ak..walaupun pagi bermula episod dengan sesuatu permulaan yang tak bagus, tp xpelah, angan tetap angan.

beberapa minggu nie aku dah 100% terpengaruh dengan taste ala "old's cool" tp bukan yg disco disco tue..sehingga gambar yg aku snap pown ada pengaruh2 dan effect warming evergreen camtue. dan pengaruh tue menular sejak aku mengidam nk wat rumah kayu kt sebuah tanah depan sungai yg jernih kt area yan (daerah di kedah). then aku start buat kerja yang sdikit gila, iaitu layan citer green hornet sebanyak 5 kali sebab aku dah jatuh cinta kt Black Beauty (chrysler imperial crown 65). fuhhhh keta tahun 1965 tue mmg terbaik, kemas, kental dan jahat hahahaha (apa punya description la).


cer korg tgk, perghhhhhh kalo ada duit, aku beli kreta nie. lepas beli aku g kenduri kawen korg naik keta nie hahahahahaha..classic,heroic dan vogue lah kata org. nie kira first choicelah kreta idaman. amacam terbaekk x taste aku?hahahaha

then pada masa yang sama aku jgk tertarik dgn sjibik lg kreta dalam citer popular James Bond 007 - Dr. No citer tahun 1962. masa nie aku pun xlahir ag...tp filem nie telah mempopularkan keta Chevrolet Bel Air Hardtop Sport keluaran 1956. description untuk keta nie plak kira mcm old's cool yang femes dan cute.


kalo naik keta nie best g tepi pantai (menunjuk-nunjuk) hahahaha...astaqfirullah..xpown bawak keta nie peg menyambut pengantin prempuan pown best jgk hahahaha sbb keta nie catchy dan suma curve pada design dan body dia nampak comel dan menarik..namun keinginan untuk keta nie xdpt menandingi keinginan untuk memiliki The Black Beauty (first choice).  

walaupun ak ase mcm xmampu jer nk beli kreta2 nie terutamanya chrysler imperial crown 65 tueh tp xpelah kan nama pown angan2 mana tau dapat betul hahaha...ada org nk bagi hadiah k hahaha...so korg mcm mana?ada jgk kreta impian?

Sunday, November 13, 2011

aku dah balik UTP

ahahahaha, apa punya tajuklah - mmg direct 2 d point. xpa2 biaq hampa tak tertanya2 apa ak nk ceghita kt hampa semua..uppss tukar loghat dlue...hahahaha

assalamualaikum&selamat hari raya

tahniah kepada semua yang telah berjayalah kiranya melakukan pengorbanan sempena aidiladha yg lalu dan kepada mereka2 yang menglangsungkan perkahwinan atau pertunangan atau membeli kereta baru mahupun mempunyai teman baru sempena tarikh 11.11.11 yang lalu...namun kata orang lain, apa ada pada nombor. ia hanya sekadar nombor.

apa aku nk tulis nieh?adushhh aku pown xda idea..mungkin idea lari mcm abang kasim pon pon selalu kena masa di pentas raja lawak musim 3. tp xpa don't wory. lepas nie adalah idea2 nk crita kt hampa.

gambar dah smart tp baju xsmart sbb xsiap apa2 nk amik gambaq nie heh heh heh


hurm jd tujuan post ini adalah nk bgtau kt hampa semua yang inspirasi arjuna dah balik..so get redy lah untuk baca post2 yang akn ditulis esok lusa tulat tunggin terbalik dan apa dah xtau lepas tue.

P/S: Aidiladha nie plg best raya sbb dia kluaq bersemuka dan menjemput masuk kita yg menunggu di pintu rumah dia. then dpt jumpa n bersembang2 dengan ayahnya secara terbuka dan bersahaja..alhamdulillah=)

Thursday, November 3, 2011

terima kasih kepada mereka ini

alhamdulillah
berakhir sudah test petang td dengan jayanya...
terima kasih kpd mak di kampung yang mendoakan kejayaan anakanda disini...love u mum<3
terima kasih kepada dia yang turut sama berdoa untukku..sayanggg awakk ^^, (gatey..penampor kang)

esok akan bermulalah perjalanan pulang ke kampung untuk bersama keluarga menyambut Aidiladha yang bakal menjelang tak lama lagi...

barang suma dah packing asenyer
hurmmm..
baju melayu dah (tick)
jubah (tick)
tshirt n seluar (tick)
"Echa" pown aku dah balut dia elok2 letak dlm beg (tick)
check tiket bus - 3/11/2011 - 4.15pm - seat 7 (tick)
insyaAllah suma dah redy asenyer

sebelum berangkat pulang disini aku (inspirasi arjuna) secara peribadinya, ingin mngucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada beberapa orang individu yang pemurah dan banyak menolong semasa aku di zaman "kopak". act mmg btol last month n sampai saat nie..aku mmg dalam era kegawatan ekonomi..aku pown xtau kemana perginya suma duit aku..cepat jer abes..membuatkan aku tersepit di realiti yang sangat kejam (ceh over plak)

  1. pertama sekali terima kasih kepada zul (M. Zulhilmi Abdul Rahman) housemate aku yang pemurah kerana banyak menolong. antaranya, hujung minggu aku akan g basuh baju kt umah zul, pastu ak slalu paw makanan zul, makanan ringan dan kordial dia banyak hutang aku dgn zul nie...terima kasih zul
  2. terima kasih kepada housemate ku, ben (Benjamin Jacob Adillah), yang mengusung aku kesana ke mari, even nk balik raya nie pown asalnya ak nk tumpang ben..tp nk wat macam mana last minit..dia ada hal lebih perlu diutamakan..tp tak mengapa..ak dah tumpang ben g kL masa nk beli kamera then balik kedah ag..so terima kasih ben..
  3. orang ke-3 adalah qusyer (Nik Mohd Qusyairi Zulkifli) housemate aku nie slalu teman aku makan kt cafe..sbb ak dah kopak kn..so mkn kna saving laaa...qusyer lah org yg selalu teman aku makan..so xrasa sngt miskinnya aku pada masa tue..then aku jgk selalu paw kuih raya dan keropok ikan qusyer, serta air masak miliknya..terima kasih quyer
  4. afiq (M. Afiq Rahim), thnkz kpd afiq housemate aku jugak, kerana mengusung aku ke umh zul stiap kali ak nk basuh baju kt sana. aku jgk slalu paw air masak afiq dlm bekas tudung hijau dia tue..terima kasih afiq
  5. huishhh banyak plak nie...ok2 thnkz kepada semuanya bbdk umh nie yg bnyak menolong sama ada dalam sedar atau tak sedar..segala pemberian anda semua hanya tuhan sahaja dapat balas buat masa ini..huhuhuhu (sadis)..aku makan budi korg suma..

esok satu perjalanan baru akan bermula..
aku harap semua akan selamat..
&
selamat hari raya untuk korg suma..


P/S: Nantikan kad ucapan raya Inspirasi Arjuna di facebook nnt..sapa yg xkna tag tue minx maaf la 1 gambar leyh tag 50 org jer..
P/S: kepada sesapa yang membaca jugak tolong doakan kejayaan seorang kawan saya nie (Dr. Farah Hanis) yang akan bergelar doktor tidak lama lagi..beliau sedang menduduki exam bermula rabu minggu ini..semoga Allah jua memberi pembalasan yang baik kepada anda semua..terima kasih...

dari kerana mata

"dari kerana mata
yang mempunyai kuasa
oooooo....

aku tergoda
aku tergoda
terkecewa"

terbaca cara2 nk enhance mata gambar potret
aku cari la kt yutube..
tp malangnya suma mcm nk tukar colour jer..
bukan nk enhace warna mata asal...

susah laa..

then ak try la nk guna photoshop
try luck org ckp
n nie hasilnya..

try wat dua color..
hijau n biru..

gambar sebelum


gambar selepas


mcm xjadikan..mana ada mata org melayu kita warna mcm nie..
pelik plak ak tgk..

yg belah kiri (hijau) tue bleyh la terima ..
yg biru tue langsung xmasuk akal...
orang melayu mata biru hahahahaha...

so sesapa yg handal dlm nk meng"enhance" dr gambar potret
sila share...

amat memerlukan..

P/s: thank kpd korg2 yg amat membantu kerana mengisi survey di kotak biru sebelah kanan nie...

Wednesday, November 2, 2011

plagiarism, kawan dan assignment...

"gelut sekalian drilling engineer dan gas engineer menyiapkan assignment dan bersedia untuk test.."

tue mukhaddimah untuk suasana tadi, ok lupakan kisah tue..nie ak nk tnya korg (direct to the point)..

apa korg akan wat apabila kawan korg tiru bulat2 asg yg korg karang lebih dr 3 page?

assumption:
1.  korg dah bg segala maklumat yg korg cari kt dia 2 minggu yg lepas.
2. dia pinjam asg korg seminggu yg lalu tp masa korg nk minx dia ckp dia xwat pape lg.
3. masa korg amik kertas korg. kertas asg korg tue lunyai (dah dekat sama ngn belacan pasar malam).
4. korg risau dan korg nk amik, tp dia berkeras kata dia power dalam mengedit ayat.
5. dan korg dapati dia hanya ubah korg nyer pendahuluan dan penutup jer.

so apa korg nk ckp kt kawan kor tue?

kesian kt sorg engineer nie yg kena kes mcm nie..
dia ckp, xpelah tawakal je lah - tp kalau kantoi mmg dia akn ceritakan semuanya


P/s: pape hal korg ase mcm mana? n apa patut dilakukan? sila beri komen...
lg 1 korg tlg la isi survey kotak biru kat sebelah kanan nie...apa laaa xsupportive langsung..

Tuesday, November 1, 2011

perempuan sangat comel apabila...

haaaa haaaa haaa...
korg mmg suka kn baca tajuk2 macam nie..
dah agak dah korg mst click nyer nk baca
kan kan kan?
jgn nk tipu...
hahaha...

sumber: blogger

xpelah sbb korg dah click pown...
so let me story la dr dua bijik mata aku nie..

perempuan kelihatan sangat comel apabila...

1. makan banyak xkisah org keliling...
2. bawak banyak sangat barang (penuh tangan)...
3.merajuk, tunggu nk pujuk...
4. tidor (uppss)...
5. malu sbb over excited (masa tgh bersorak untuk umh sukan sek)...

so tht's all..tp bila dah besar nie..dah jarang nampak..sbb perempuan cuma wat bnda nie masa kt sek jer..bila dah masuk U suma nk jd vogue..so diorg dah xcomel...hehehehe

kalo korg nak tau lelaki comel mcm mana?
nie haaa pandangan dr sorg blogger

p/s: suma nie hanyalah pandangan peribadi dan bukanlah fakta...hehehehe..so jgn korg g buat suma nie plak smata2 nk nampak comel, jadilah diri sendiri kerana korg dah dijadikan comel dalam bentuk kecomelan masing2...hehehehehe